Select Page

Pinjaman Peribadi Bank Rakyat Financing-i Aslah Swasta adalah salah satu pinjaman Islam yang terkenal yang ditawarkan oleh Bank Negara.

i-Aslah adalah mematuhi Syariah pakej pinjaman peribadi khas untuk kakitangan kerajaan dan kakitangan syarikat-syarikat berkaitan kerajaan.

Pinjaman ini tidak memerlukan cagaran dan penjamin. Jumlah pembiayaan minimum pinjaman ialah RM10,000 dan maksimum adalah sehingga RM200,000 dengan tempoh pinjaman minimum 1 tahun dan maksimum 10 tahun.

Bank Rakyat menawarkan kadar tetap 3.65% hingga 4.10% setahun dan mereka mempercepatkan tempoh kelulusan pinjaman ini sehingga 5 hari bekerja.

Selain itu, bank itu juga akan menawarkan anda perlindungan Takaful (pilihan), apabila anda memohon pinjaman Islam peribadi ini.

Akan ada bayaran sekali sebanyak 0.05% daripada jumlah pinjaman yang dikenakan.

Kadar KeuntunganDari 6.16% hingga 6.89% setahun.
Caj Bayaran Lewat1% daripada jumlah terkumpul semasa pada baki amaun bayaran bulanan.
Cara BayaranAnda perlu membayar ansuran pembiayaan anda melalui potongan gaji.
InsuransAnda mesti mengambil insurans takaful dengan pembiayaan ini.
Pendapatan Tahunan MinimumRM12,000

Sebagai warga Malaysia adalah salah satu kriteria bagi melayakkan diri untuk memohon pinjaman, anda memerlukan pendapatan kasar minimum RM2,000 dan adalah untuk sekurang-kurangnya 18 tahun.

Untuk mengelakkan kemungkinan yang lebih tinggi penolakan pinjaman, anda perlu memastikan anda telah membuat pembayaran segera untuk pinjaman anda yang lain yang telah diambil dari bank-bank, dan mengekalkan rekod kredit yang baik dalam CTOS dan CCRIS.

sebuah iklan yang hebat menunjukkan bahawa pinjaman peribadi bank rakyat adalah pilihan yang baik untuk semua orang

Alasan untuk Memilih Pinjaman Peribadi Bank Rakyat Financing-i Aslah Swasta Adalah Seperti Berikut:

Apakah Jumlah Maksimum yang Anda Boleh Pinjam?

Sehingga 10 kali gaji kasar bulanan tetap anda untuk gaji kasar bulanan RM2,000 – RM3,000, tempoh pinjaman maksimum 10 tahun.

Sehingga 15 kali gaji anda tetap kasar bulanan atau RM200,000 bagi gaji kasar bulanan RM3,001 dan ke atas, tempoh pinjaman maksimum 10 tahun.

Keadaan

Pemohon mestilah warganegara Malaysia berumur 18 tahun ke atas untuk layak.

Pemohon mestilah kakitangan kerajaan atau pekerja sebuah syarikat berkaitan kerajaan dengan sekurang-kurangnya 6 bulan perkhidmatan lengkap dan gaji kasar minimum RM1,000 sebulan.

Apakah Akan Kos Anda Dan Bagaimana Anda Akan Dikenakan Caj?

  • Bayaran setup satu kali – Duti setem sebanyak 0.5% atas jumlah pinjaman yang perlu dipotong terlebih dahulu sebelum pembayaran pinjaman. Tiada lain yuran set-up perlu dibayar.
  • Bayaran yang dibuat berulang – Pembayaran balik bulanan yang terdiri daripada jumlah pokok dan caj faedah melalui potongan bulanan Akaun Simpanan Bank Rakyat, Biro Perkhidmatan Angkasa (BPA) gaji bulanan kemudahan potongan, atau potongan gaji bulanan.
  • Bagi tempoh pinjaman 1 tahun hingga 3 tahun – Dengan Takaful: Kadar faedah tetap 3.65% setahun (0.30% sebulan) sepanjang tempoh pinjaman keseluruhan. Tanpa Takaful – kadar faedah tetap sebanyak 4.44% setahun (0.37% sebulan) sepanjang tempoh pinjaman keseluruhan.
  • Bagi tempoh pinjaman 4 tahun hingga 10 tahun – Dengan Takaful – Kadar faedah tetap 4.10% setahun (0.34% sebulan) sepanjang tempoh pinjaman keseluruhan. Tanpa Takaful – kadar faedah tetap sebanyak 4.92% setahun (0.41% sebulan) sepanjang tempoh pinjaman keseluruhan.
  • Penalti – Tiada penalti penyelesaian awal atau caj pembayaran lewat yang dikenakan.

Berapa Lama Permohonan Itu Akan Mengambil dan Apa Dokumen Yang Diperlukan?

Setelah melengkapkan permohonan dengan Bank Rakyat, wakilnya akan menghubungi anda dalam hari perniagaan yang sama untuk mengesahkan permohonan anda.

Selepas itu, Bank Rakyat akan memerlukan purata 5 hari bekerja (tidak termasuk hari Sabtu, Ahad, dan cuti umum) sebelum kelulusan atau pengeluaran.

Anda dikehendaki untuk memberi dokumen-dokumen untuk permohonan pinjaman peribadi Bank Rakyat Financing-i Aslah Swasta anda:

  • Salinan Kad Pengenalan (depan dan belakang)
  • 3 bulan (semasa kebanyakan) slip gaji
  • Surat pengesahan oleh majikan semasa anda
  • Penyata bank menunjukkan pengkreditan gaji
  • Penyata cukai pendapatan (J/EA/EC Form) dengan resit pembayaran cukai dilampirkan (yang terkini)

Bolehkah Anda Memohon Pinjaman Peribadi Bank Rakyat Ini Jika Anda Mempunyai CCRIS / CTOS / Rekod Kredit Yang Buruk?

Tidak, anda dikehendaki menjelaskan semua bayaran tertunggak sebelum memohon. Ia adalah dinasihatkan bahawa anda terus membayar balik pinjaman anda pada masa selama 3 bulan sebelum memohon semula.