Select Page

Adakah Pinjaman Perumahan Bank Rakyat yang Baik untuk Saya?

Pinjaman Perumahan Bank Rakyat mempunyai tempoh 5 tahun dikunci bersama-sama dengan bayaran penalti sehingga 5% ke atas baki pinjaman anda sekiranya anda merancang untuk membuat penyelesaian awal dan membayar balik pinjaman anda sepenuhnya dalam tempoh ini.

Berbanding dengan produk pinjaman lain daripada bank, pinjaman perumahan ini mempunyai tempoh dikunci yang paling tinggi dan bayaran penalti di pasaran.

Terdapat 2 utama Bank Rakyat produk pinjaman perumahan. Salah satu produk yang belum dibayar adalah Bank Rakyat Home Financing-i Manzili Selesa.

Pinjaman perumahan ini adalah pembiayaan rumah yang mematuhi Syariah yang utama tarikan titik adalah kaedah pembayaran yang mudah.

Sebagai contoh, anda boleh membuat bayaran melalui Biro Perkhidmatan Angkasa jika anda seorang kakitangan kerajaan.

keluarga bahagia yang menerima pinjaman perumahan bank rakyat baru-baru ini

Alternatif lain kaedah pembayaran balik adalah secara langsung daripada simpanan atau akaun semasa.

Selain alternatif pembayaran pelbagai, melalui pinjaman perumahan ini, anda dilindungi daripada kenaikan kadar kerana ia berdasarkan terapung kadar keuntungan dihadkan sebanyak 10.6%.

Anda sentiasa boleh membayar melebihi pembayaran balik tetap bulanan anda tetapi ia hanya akan dikira sebagai bayaran pendahuluan sejak pinjaman perumahan ini bukanlah satu pinjaman yang fleksibel.

Sebaliknya, pinjaman perumahan Bank Rakyat lain iaitu Manzili Home-I Financing adalah hampir sama dengan rakan sejawatannya, yang Manzili Selesa.

Ciri eksklusif pinjaman perumahan ini adalah bahawa anda boleh membuat bayaran balik pinjaman anda secara automatik melalui potongan gaji melalui Biro Perkidmatan Angkasa (yang merayu kepada kakitangan kerajaan), majikan potongan gaji dan akaun simpanan potongan.

Sejak pinjaman perumahan ini bukanlah satu pinjaman yang fleksibel juga, bayaran yang berlebihan yang telah dibuat hanya akan mengurangkan jumlah pokok anda daripada caj faedah.

Margin pembiayaan yang boleh sehingga 90% ditambah dengan tambahan 5% untuk MRTT dan / atau kos kemasukan dibiayai.

Tempoh pinjaman boleh mencecah sehingga 35 tahun (mengikut peraturan terbaru oleh Bank Negara Malaysia) atau umur 65 tahun yang mana lebih awal.

Apabila anda mendaftar untuk mana-mana produk pinjaman perumahan Bank Rakyat, ia amat disyorkan bahawa anda mengambil MRTT (yang akan melindungi anda dari mana-mana senario yang tidak diduga).

Keperluan untuk memohon kedua-dua pinjaman anda tidak mempunyai landasan yang tidak baik rekod dengan mana-mana institusi kewangan.

Bayaran Denda Lewat1% setahun daripada jumlah yang tertunggak
Bayaran Penyelesaian AwalTertakluk kepada syarat-syarat perjanjian dengan bank
Penebusan Bayaran SuratRM53.00 bagi setiap permohonan
Surat untuk Bayaran Pengeluaran KWSPRM21.20 bagi setiap permohonan
Jenis InsuransMRTT, Insurans Kebakaran
Pendapatan Tahunan MinimumRM24,000

Pakej Pinjaman Perumahan Bank Rakyat

Syariah yang mematuhi pembiayaan perumahan dan pembiayaan semula pakej Home Financing-i Manzili Selesa yang ditawarkan oleh Bank Rakyat direka untuk memenuhi keperluan pelanggan perbankan Islam.

Kadar keuntungan dari serendah BR – 2.4%, margin pembiayaan sehingga 95% (termasuk MRTA), tempoh pinjaman sehingga 35 tahun.

Adakah Saya Layak untuk Pinjaman Perumahan Bank Rakyat?

Pinjaman ini dibuka untuk semua orang yang berada di atas umur 18 tahun.

Apa Dokumen Adakah Saya Perlu Sediakan?

Jika anda telah memohon pinjaman ini, anda akan diminta untuk menyediakan beberapa dokumen sokongan untuk membolehkan bank untuk memproses permohonan anda.

Dokumen-dokumen ini adalah seperti berikut:

 • Borang permohonan
 • Kad Pengenalan / Kad Pengenalan
 • Salinan Jual Beli atau Resit Tempahan atau Surat Tawaran daripada Pemaju
 • Salinan dokumen hakmilik Surat Ikatan

Apa yang Saya Adakah Seterusnya? / Bagaimana Caranya?

Berdasarkan nilai hartanah yang anda inginkan dan jumlah pinjaman, anda boleh menggunakan kalkulator pinjaman untuk menentukan bayaran bulanan pinjaman perumahan anda.

Mungkin anda perlu berfikir tentang pinjaman peribadi Bank Rakyat jika anda tidak pasti sama ada pinjaman ini pilihan terbaik anda.

Adakah Mudah untuk Membayar Balik Pinjaman Saya

 • Pemindahan Dalam Talian – Memindahkan dana dari akaun simpanan Bank Rakyat atau akaun semasa untuk membuat pembayaran anda dalam talian.
 • MEPS – Membayar pinjaman anda di mana-mana ATM MEPS (lebih 5,000) di seluruh negara.
 • GIRO – Membayar pinjaman anda melalui pemindahan dana GIRO di cawangan bank yang mengambil bahagian atau melalui perbankan dalam talian.
 • Arahan Tetap – Potongan automatik dari akaun bank anda setiap bulan.
 • ATM Bank Rakyat – Memindahkan dana dari anda akaun simpanan Bank Rakyat atau akaun semasa untuk membuat pembayaran di semua cawangan Bank Rakyat.
 • Mesin Pembayaran Express – Buat cek atau deposit tunai di cawangan-cawangan Bank Rakyat.
 • Pembayaran melalui Mel – Mel kepada Bank Rakyat dengan cek dan penyata anda dimasukkan ke dalam sampul yang Perbankan Telefon – Arahan kepada akaun bank anda dipotong untuk membayar pinjaman rumah anda dengan anda T-PIN.