Select Page

Bank Simpanan Nasional Malaysia (BSN) cuba untuk merayu kepada pengguna digital arif dengan menggerakkan mesin juruwang maya (VTM) di seluruh 31 cawangan.

Dibina di Cisco Unified Computing platform dan Cisco Unified Communication, VTM ini membantu membolehkan maya, penglibatan masa nyata dan juruwang di mana-mana cawangan melalui platform video yang selamat.

“VTM ini mengimbangkan beban kerja antara cawangan, membolehkan pelanggan di cawangan sibuk untuk melakukan transaksi dibantu oleh juruwang di cawangan kurang sibuk di seluruh negara.

Pelanggan boleh menikmati transaksi kaunter tanpa batasan geografi dan pengalaman yang lebih selesa dan peribadi perkhidmatan kewangan profesional,” kata Datuk Adinan Maning, Ketua Eksekutif Bank Simpanan Nasional.

Mesin Juruwang Maya Bank Simpanan Nasional

BSN akan melabur RM30 juta untuk melancarkan perkhidmatan VTM, yang ia melihat sebagai penambahbaikan ke atas ATM dan mesin deposit tunai semasa.

Perkhidmatan virtualisasi disediakan oleh bank juruwang bertujuan untuk membolehkan BSN untuk meningkatkan kecekapan perkhidmatan kepada pelanggan.

Setiap cawangan BSN akan mempunyai 3 mesin VTM dan ini kiosk layan diri yang disokong oleh 450 ejen juruwang maya telah bersedia untuk membimbing rakan-rakan mereka di cawangan-cawangan yang mempunyai trafik pelanggan yang lebih tinggi.

Juruwang maya akan dapat menghadiri dengan keperluan pelanggan, memberi nasihat mengenai produk dan perkhidmatan perbankan, dan mengendalikan pertanyaan akaun serta permohonan pinjaman.

VTM Bank Simpanan Nasional pertama di Malaysia

VTM dipasang di cawangan-cawangan BSN mempunyai ciri-ciri yang sangat selamat termasuk tandatangan disulitkan elektronik, ibu jari pengesahan cetak, dan kad pengenalan untuk memastikan keselamatan pelanggan.

Dibina di atas Cisco Business Edition platform, 7000 komunikasi bersepadu yang merangkumi suara melalui Protokol Internet (IP), video melalui telehadir dengan Cisco DX 650 dan Cisco Jabber untuk fungsi chat dan kehadiran, yang VTM membenarkan kakitangan BSN untuk menyambung kepada pelanggan mereka pada bila-bila masa waktu operasi cawangan.

Teknologi berskala, terbuka dan saling menyokong dihoskan di Cisco Unified Computing System asas.

Pelanggan BSN akan dapat menggunakan perkhidmatan perbankan baru di 31 cawangan, dengan 93 VTMS yang disediakan untuk pelanggan dari 2 Disember 2015.

Bank itu bertujuan untuk menawarkan perkhidmatan tambahan seperti pembukaan akaun dan kad debit, pengurusan maklumat pelanggan dan pembayaran bil melalui VTMS dalam masa terdekat.

Menurut McKinsey, lebih daripada 700 juta pengguna kini menggunakan perbankan digital di seluruh Asia.